Känslor
Känslor känns i kroppen och berättar för oss vad som händer inuti. Det är bra om ditt barn visar sina känslor. De kan ge dig ledtrådar om vad ditt barn behöver från dig för att må bra och vara trygg.
Vi kan inte alltid ta bort det som känns jobbigt, men vi kan hjälpa barnen att hantera det som känns svårt. Genom att hjälpa ditt barn att utforska olika känslor, och hitta ord för dem, kan det bli enklare för ditt barn att uttrycka sig.
Visste du att
Det finns ingen åldersgräns för när barn får tycka till om sin vård. Det beror på ålder och mognad hos varje enskilt barn och vilka förutsättningar som skapats för att barnet ska kunna vara delaktig. Därför är det viktigt att vuxna skapar förutsättningar för att barn ska kunna vara delaktiga och uttrycka sin åsikt.
Att vänta
Det kan vara svårt att vänta, särskilt i situationer som ditt barn inte varit med om tidigare, om ditt barn är osäker på vad som ska hända och om det finns oroliga tankar.
Stunder av väntan kan skapa möjlighet för barnet att anpassa sig till situationen. En lugnande hand, något att sysselsätta sig med, att tänka bra tankar eller få prata lite om vad som ska hända härnäst kan göra det lättare att vänta. Vad kan ni hitta på medan ni väntar?
Visste du att
Enligt barnkonventionen ska vuxna beakta barnets bästa vid alla beslut som rör barn. Väntan kan skapa möjlighet för oss att lyssna in hur barnet upplever situationen. Eftersom ditt barn har rätt till detta enligt barnkonventionen är det viktigt att främja en god kontakt mellan barn, familj och personal.
Att känna sig trygg
Att känna sig sedd, lyssnad på, delaktig, förstådd, viktig och värdefull, allt detta är delar av att känna sig trygg. Det är viktigt att ditt barn upplever att ni kommer till en trygg plats, där ditt barn blir bemött med respekt och att det finns vuxna där som vill ta hand om barnet på bästa sätt.
Möjlighet till lek, samtal och utforskande, tillsammans med trygga vuxna, skapar förutsättningar för lugn och trygghet.
Visste du att
Patientlagen gäller även barn. Enligt patentlagen och barnkonventionen har alla barn rätt att få information som de förstår. De har också rätt att vara delaktiga i sin egen vård och att få veta vad det är som ska hända, vem ni ska träffa och varför.
Även de allra yngsta barnen, eller barn med till exempel språksvårigheter, kan visa vad de behöver och vill på olika sätt. Att få rita, visa med kroppen eller använda annat material kan hjälpa dem att göra sig förstådda.
Väntrummet är ofta den fysiska miljö som barn möts av först. Ett rum som är anpassat för barn, där barnet får leka, utforska och prata med en trygg vuxen kan bidra till en bra start. Det kan också göra det lättare för barnet att ställa frågor och på olika sätt kommunicera hur besöket upplevs. Små insatser kan göra stor skillnad.
Illustrationer: Elin Hägg
© 2025 TRYGGARUM.SE